Conservatoir beslag op luchtvaartuigen (Afd. 6B, Titel 4, Boek III Rv.)
Inleiding conservatoir beslag op schepen De wettelijke regeling van conservatoir beslag op luchtvaartuigen is betrekkelijk summier. Die staat in Afd. 6A, Titel 4, Boek III Rv. en omvat zes wettelijke bepalingen (art. 729 Rv. tot en met art. 729e Rv.). Het conservatoir beslag op luchtvaartuigen is gebaseerd op het Verdrag tot het vaststellen van enige eenvormige bepalingen…
Verdrag van New York inzake de erkenning en tenuitvoerlegging van arbitrale beslissingen
Inleiding Verdrag van New York Het Verdrag van New York (link naar de Engelse en Nederlandse tekst op Wetten overheid) regelt de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse arbitrale vonnissen in andere bij het verdrag aangesloten landen (The Convention on the recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Award) van 10 juni 1958 (Tractatenblad 1958, 145 en Tractatenblad 1959, 58, houdende…
Haags rechtsvorderingsverdrag (1954)
Inleiding Haags rechtsvorderingsverdrag Het Haags rechtsvorderingsverdrag (1954) – de originele tekst is in het Frans – geeft een aantal bepalingen van IPR voor de aangesloten partijen. Het verdrag is een verbetering van het Verdrag betreffende de burgerlijke rechtsvordering van 17 Juli 1905. Het verdrag bevat 33 bepalingen. Hoofdstuk I gaat over de mededeling van buitengerechtelijke stukken Hoofdstuk II gaat…
Haags Bewijsverdrag (1970)
Inleiding Haags Bewijsverdrag Het Haags Bewijsverdrag (1970) – voluit geheten Verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en handelszaken (Engels: Convention of the Taking of Evidence Abroad in Civil or Commercial Matters) – regelt bewijsgaring in het buitenland in burgerlijke en in handelszaken. Het verdrag is net als het Haags Betekeningsverdrag tot stand…
Haags forumkeuzeverdrag
Inleiding Haags forumkeuzeverdrag Het Haags Forumkeuzeverdrag (zie ook de Engelse tekst) geeft partijen bij internationale handelscontracten de mogelijkheid een forumkeuze te maken om zelf invloed te krijgen op de internationale bevoegdheidsregels en regels over de erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen buiten Europa. Het verdrag is op 1 oktober 2015 in werking getreden tussen alle Europese landen (behalve…
Haags Betekeningsverdrag (1965)
Inleiding Haags Betekeningsverdrag Het Haags Betekeningsverdrag (1965) regelt de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke en in handelszaken. Een praktische website met onder meer een register van de deelnemende landen is te vinden op de website van de HCCH. Bij het verdrag horen drie modelformulieren: – Request for service abroad of…
Overige verdragen burgerlijk procesrecht
Inleiding overige verdragen burgerlijk procesrecht en executierecht Buiten de Europese Unie ontbreekt een uniform stelsel van regels waarmee de rechterlijke bevoegdheid in internationale procedures en/of executies is geregeld. Hetzelfde geldt voor internationale regels voor het bepalen van het op een bepaald geschil van toepassing zijnde rechtsstelsel. Ontbreekt ook een verdrag, dan geldt – wanneer het…
Europese procedure voor geringe vorderingen (EPGV-Vo)
Inleiding Europese procedure voor geringe vorderingen De Europese wetgever heeft in 2007 een procedure toegevoegd aan het palet van Europese procedures waarmee de burger overal in de EU eenvoudig toegang krijgt tot de rechter. Het betreft de Verordening (EG) nr. 861/2007, die met ingang van 1 januari 2009 van toepassing is. Het betreft hier “Unierecht”, dat boven c.q. naast…
Europese betalingsbevelprocedure (EBB)
Inleiding Europese betalingsbevelprocedure (EBB) De Europese wetgever heeft in 2006 de Europese betalingsbevelprocedure toegevoegd aan het palet van Europese procedures waarmee de burger overal in de EU eenvoudig toegang krijgt tot de rechter. Het betreft de Verordening (EG) nr. 1896/2006, die met ingang van 1 januari 2009 van toepassing is. Het betreft hier “Unierecht”, dat boven c.q. naast…
EAPO-verordening (Europees bankbeslag)
Inleiding Europees bankbeslag Het Europese Parlement heeft een uiterst interessante procedure toegevoegd aan het arsenaal waarmee het de effectiviteit van rechtsbescherming en effectuering van de nakoming van verplichtingen binnen de EU bevordert. Het betreft de Verordening (EU) Nr. 655/2014, die rechtstreekse werking heeft gekregen per 18 januari 2017. Het betreft hier “Unierecht”, dat boven c.q. naast de…