Bronnen

Inleiding bronnen

Op internet zijn nog veel (andere) bronnen met goede juridische informatie te vinden. Hier enkele aanbevolen websites.

Alle wetgeving: wetten.overheid.nl

De belangrijkste bron – je moet als jurist immers altijd beginnen met in de wet te kijken – is wetten.overheid.nl. Alle wetgeving is daar te vinden. Recent is deze portal sterk verbeterd. In de grijze balk met het artikelnummer staan drie icoontjes: printer (spreekt voor zich), info (daar vind je de wetshistorische informatie van de bepaling) en een menu-icoontje. Onderin dit menu (4e optie) staat de permanente link naar wetsartikelen (die worden op Lawyrup.nl zoveel mogelijk gebruikt).  Heel nuttig is ook de 3e optie: relaties. Daar staan alle relaties naar andere  vindplaatsen binnen de websites van de overheid. Daarbij staan vooral veel links naar ECLI, zodat je direct kunt zoeken in alle aan dit artikel gelieerde uitspraken.

Gepubliceerde rechtspraak op ECLI

De European Case Law Identifier  (of ECLI) is een unieke standaard voor alle gepubliceerde rechtspraak van EU rechters. Deze standaard is eind 2010 vastgesteld door de Raad van Ministers van de Europese Unie. Zie voor een nadere toelichting op de codes de toelichting op de website van rechtspraak.nl.

Cassatieblog

Een kwalitatief erg goede website met hoogwaardige informatie over het civiele recht is cassatieblog van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Advocaten.

Arresten.Eu

Een website met interessante uitspraken op allerlei rechtsgebieden, voor professionals en studenten. De site lijkt alleen niet meer te worden bijgewerkt; de jongste arresten zijn van 2006.

De bloggende advocaat

Deze website van mr. Jeroen Veldhuis, de Bloggende advocaat, is een informatieve website met toegankelijke informatie over juridische onderwerpen.

Boek9.nl voor IE-recht

De website van Boek9.nl is een website met knowhow (o.a. veel jurisprudentie) op het gebied van IE-recht. Je vindt er ook een lijst van IE-specialisten. De website is deels afgeschermd, en tegen een relatief laag abonnementsgeld toegankelijk.

PGabw.nl voor bestuursrecht

Een kwalitatief erg goede website met hoogwaardige informatie over bestuursrecht is pgabw.nl Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Advocaten. De website houdt het rechtsgebied bij sinds de invoering van de Algemene Wet Bestuursrecht (ABW).

Het Rechtenstudentje

Op de website Het Rechtenstudentje vind je naast arresten allerlei informatie voor rechtenstudenten.

Arbeidsrecht websites

De website arbeidsrechter.nl bevat veel nuttige informatie over arbeidsrecht. Deze wordt onderhouden door van AN-i (Artec Neval B.V.  te Bolsward) . AN-i verzorgt ook opleidingen op dat rechtsgebied.

mrmdevriesblog

Op het WordPressblog van mr. M. de Vries (de oprichter van Lawyrup.nl en auteur van veel wiki’s op Lawyrup.nl) zijn blogs te vinden over juridische onderwerpen, waarbij arresten van de Hoge Raad of specifieke wettelijke regelingen worden besproken in een minder zakelijke en soms opiniërende schrijftrant.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Commentaar bij het Nederlands (burgerlijk) recht: BW, Rv. en Fw.