LawyrupBurgerlijk wetboekAlgemeen deel vermogensrecht (Boek 3 B.W.)Gemeenschap (Titel 7, Boek 3 B.W.)Nietige en vernietigbare verdelingen (Afd. 3, Titel 7, Boek 3 B.W.)

Nietige en vernietigbare verdelingen (Afd. 3, Titel 7, Boek 3 B.W.)

Inleiding nietige en vernietigbare verdelingen

Wanneer een (goederen)gemeenschap wordt ontbonden, dan moet deze worden verdeeld.

In Afdeling 3 van Titel 7 Boek 3 B.W. stelt de wet enkele voorwaarden aan de geldigheid van de verdeling van een gemeenschap. Ook deze afdeling kent 6 bepalingen (art. 3:195 B.W. tot en met art. 3:200 B.W.).

Algemeen deel niet van toepassing op een aantal bijzondere gemeenschappen zolang niet ontbonden

Art. 3:189 B.W. bepaalt, dat de algemene bepalingen van afdeling 1 daarop niet van toepassing zijn, zo lang deze gemeenschappen niet zijn ontbonden.

Dit geldt voor de volgende drie groepen bijzondere gemeenschappen:

  • de huwelijksgemeenschap en de gemeenschap van een geregistreerd partnerschap
  • maatschap, vennootschap (onder firma) of rederij
  • gemeenschap van een in appartementsrechten gesplitst gebouw

Relevante jurisprudentie

Auteur & Last edit

[MdV, 1-06-2018]

0 stemmen, gemiddeld: 0,00 van de 50 stemmen, gemiddeld: 0,00 van de 50 stemmen, gemiddeld: 0,00 van de 50 stemmen, gemiddeld: 0,00 van de 50 stemmen, gemiddeld: 0,00 van de 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.

Over Lawyrup

De website van Lawyrup bevat knowhow over vermogensrecht, civiel proces- en executierecht en insolventierecht. Elke Paragraaf, Afdeling, Titel en Boek van de wet heeft een pagina. Elke pagina geeft een toelichting op de wet met links naar de actuele wettelijke bepalingen op “wetten overheid”. Daarnaast behandelt Lawyrup de bijbehorende relevante rechtspraak met ECLI-links.