LawyrupBurgerlijke rechtsvorderingOverige wetten burgerlijk procesrecht

Overige wetten burgerlijk procesrecht

Inleiding overige wetten burgerlijke rechtsvordering

Naast het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering zijn er diverse andere wetten, die van belang zijn voor het burgerlijk procesrecht en de rechterlijke organisatie.

Een aantal daarvan worden hier behandeld, zonder dat daarbij volledigheid wordt gepretendeerd.

Overigens kan worden onderscheiden in twee verschillende soorten wetten, die door de wetgever worden uitgevaardigd: in de eerste plaats wijzigingswetten, waarmee de bestaande bepalingen van het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering gewijzigd worden. Die wetten verliezen na de uitvoering daarvan individueel hun waarde. Ze zijn alleen nog interessant om te achterhalen wat er veranderd is. Daarnaast zijn er uitvoeringswetten, waarmee internationale verdragen en Richtlijnen en verordeningen van de EU worden geïmplementeerd in het Nederlandse recht.

De derde categorie is via deze pagina te vinden: dat zijn wetten, die zelfstandige wetgeving vormen naast – en in aansluiting op – het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering bevatten.

Auteur & Last edit

[MdV, 29-01-2019]

Over Lawyrup

Lawyrup, jouw gratis kennisbank voor burgerlijk (proces)recht! De website van Lawyrup bevat knowhow over vermogensrecht, civiel proces- en executierecht en insolventierecht.