LawyrupFaillissementswetHerstructurering buiten faillissement en surseance van betaling (Titel 4 Fw.)

Herstructurering buiten faillissement en surseance van betaling (Titel 4 Fw.)

Inleiding herstructurering buiten faillissement en surseance van betaling

In het kader van de herijking van de Faillissementswet is de wetgever doende met herziening van het faillissementsrecht (tegenwoordig ook wel bekend als “insolventierecht”) om dit effectiever te maken en de continuïteit van ondernemingen beter te waarborgen, wanneer die in gevaar komt.

Daarbij heeft de wetgever het oog op twee nieuwe procedures: de regeling van de zgn. “stille bewindvoerder” en de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (afgekort “WHOA”). Die laatste regeling is thans aangenomen en zal per 1 januari 2021 in werking treden. Het wetsvoorstel inzake de stille bewindvoerder is nog in de consultatiefase.

Beide regelingen worden opgenomen in een nieuwe Titel IV, met de naam “Buiten faillissement en surseance van betaling”. Hier moet men kennelijk zelf het woord “Herstructurering” zelf bij denken. De WHOA wordt op de subpagina van deze hoofdpagina over Titel IV besproken.

Zie wat betreft de stille bewindvoerder de link naar de internetconsultatie (te openen in PDF) en het blog Wat is er gebeurd met de stille bewindvoerder?

Auteur & Last edit

[MdV, 1-11-2020]

Over Lawyrup

Lawyrup, jouw gratis kennisbank voor burgerlijk (proces)recht! De website van Lawyrup bevat knowhow over vermogensrecht, civiel proces- en executierecht en insolventierecht.

Wat vond u van dit artikel ?