LawyrupFaillissementswetSurseance (Titel 2 Fw.)

Surseance (Titel 2 Fw.)

Inleiding surseance van betaling

De surseance (Titel 2 Fw., art. 214 Fw. tot en met art. 283 Fw.) is een insolventieprocedure waarbij de verplichting tot betaling van de opeisbare schulden van de schuldenaar wordt opgeschort, teneinde vanuit die situatie tot een oplossing van de schuldenproblematiek te geraken. Het uitstel van betaling geldt alleen voor “gewone” (concurrente) schulden, niet voor bevoorrechte (preferente) schulden.

De procedure is uitsluitend bedoeld voor ondernemers. De surseance wordt in beginsel verleend voor 1,5 jaar. Na die termijn kan nog een keer worden verlengd.

In ruim 90% van de gevallen is de surseance een voorportaal van het faillissement. Dit komt doordat de surseance alleen zin heeft als er een oplossing mogelijk is. Wanneer een bedrijf ook na surseance nog steeds verliesgevend is, dan kan de surseance niet voortduren.

Voor de meer informatie over de aanvraag, de verlening, het akkoord en enkele bijzondere regelingen voor grote bedrijven en financiële instellingen zie de verschillende afdelingen van deze Titel weergegeven in het menu aan de rechterzijde van deze pagina.

In de wettelijke regeling van de surseance wordt vaak verwezen naar – overeenkomstig van toepassing verklaarde – bepalingen voor de faillissementsprocedure. Zoals de regels voor de indiening en verificatie van vorderingen.

Auteur & Last edit

[MdV, 3-12-2015; bijgewerkt 24-07-2018]

Over Lawyrup

Lawyrup, jouw gratis kennisbank voor burgerlijk (proces)recht! De website van Lawyrup bevat knowhow over vermogensrecht, civiel proces- en executierecht en insolventierecht.

Wat vond u van dit artikel ?