Europese Betekeningsverordening (EG) 1393/2007
Pagina inhoud
- 1 Europese Betekeningsverordening (EG) 1393/2007
Inleiding Europese Betekeningsverordening
Op 13 november 2007 heeft de Europese Unie de herziene Betekeningsverordening (EG) 1393/2007 uitgevaardigd. De considerans onder (2) formuleert de doelstelling van de verordening aldus:
“Het is voor de goede werking van de interne markt nodig de verzending tussen de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke of in handelszaken, met het oog op betekening of kennisgeving ervan, te verbeteren en te versnellen.”
Zoals uit de considerans blijkt, geldt deze verordening uitsluitend voor in burgerlijke en handelszaken. De tot dan toe geldende Betekeningsverordening (EG) nr. 1348/2000 van 29 mei 2000 is daarbij ingetrokken. Zie voor betekening aan personen in andere landen dan de Lidstaten van de EU de pagina Exploten.
Inhoud van de Betekeningsverordening
De Betekeningsverordening omvat 26 artikelen. De inhoud van de Betekeningsverordening is aldus:
Hoofdstuk I Algemene bepalingen
art. 1 Werkingssfeer
art. 2 Verzendende en ontvangende instanties
art. 3 Centrale instantie
Hoofdstuk II Gerechtelijke stukken
Afd. 1 Verzending en betekening of kennisgeving van gerechtelijke stukken
art. 4 Verzending van stukken
art. 5 Vertaling van stukken
art. 6 Ontvangst van stukken door de ontvangende instantie
art. 7 Betekening of kennisgeving van stukken
art. 8 Weigering van ontvangst van een stuk
art. 9 Datum van betekening of kennisgeving
art. 10 Certificaat van betekening of kennisgeving en afschrift van het stuk waarvan de betekening of kennisgeving is verricht
art. 11 Kosten van betekening of kennisgeving
Afd. 2 Andere wijzen van verzending en betekening of kennisgeving van gerechtelijke stukken
art. 12 Toezending langs consulaire of diplomatieke weg
art. 13 Betekening of kennisgeving door de zorg van diplomatieke of consulaire ambtenaren
art. 14 Betekening of kennisgeving per post
art. 15 Rechtstreekse betekening of kennisgeving
Hoofdstuk III Buitengerechtelijke stukken
art. 16 Verzending
Hoofdstuk IV Slotbepalingen
art. 17 Toepassing
art. 18 Comité
art. 19 Niet-verschenen verweerder
art. 20 Verband met overeenkomsten of regelingen waarbij de lidstaten partij zijn
art. 21 Rechtshulp
art. 22 Bescherming van verzonden gegevens
art. 23 Bekendmaking gegevens
art. 24 Regelmatige toetsing Verordening
art. 25 Intrekking Verordening (EG) 1348/2000
art. 26 Inwerkingtreding
Verzendende en ontvangende instantie
De Betekeningsverordening kent een zgn. “verzendende instantie” (art. 2 lid 1 Betekeningsverordening) en een “ontvangende instantie” (art. 2 lid 2 Betekeningsverordening). Elke Lidstaat wijst die voor de eigen lokale situatie aan. Dit kunnen zijn Elke lidstaat wijst de deurwaarders, autoriteiten of andere personen, die bevoegd zijn gerechtelijke of buitengerechtelijke stukken te verzenden ter betekening of kennisgeving in een andere lidstaat resp. bevoegd zijn van een andere lidstaat afkomstige gerechtelijke of buitengerechtelijke stukken in ontvangst te nemen. In Nederland is als verzendende instantie de deurwaarder aangewezen.
Taal van het te betekenen stuk
Volgens art. 8 lid 1 Betekeningsverordening kan de “ontvangende instantie” het stuk weigeren en terugsturen met het daartoe bedoelde formulier, wanneer het stuk niet is gesteld in één van de volgende talen:
a. een taal die degene voor wie het stuk bestemd is, begrijpt, of
b. de officiële taal van de aangezochte lidstaat of, indien er verscheidene officiële talen in de aangezochte lidstaat zijn, de officiële taal of een van de officiële talen van de plaats waar de betekening of kennisgeving moet worden verricht.
De ontvangende instantie kan dit ook doen nadat de betekening heeft plaatsgevonden en de geadresseerde het stuk heeft geweigerd omdat dit is gesteld in een taal die hij niet beheerst (lid 2).
Tijdstip van betekening na terugzending
Als tijdstip van betekening na terugzending geldt de hernieuwde betekening – met de gevraagde vertaling erbij. Wanneer de betekening echter binnen een bepaalde termijn moet plaatsvinden, dan geldt als tijdstip van betekening de datum van de oorspronkelijke aanbieding (lid 3).
Art. 14 Verzending per aangetekende post
Volgens art. 14 Betekeningsverordening kan de betekening of kennisgeving van gerechtelijke stukken aan in een andere lidstaat verblijvende personen ook rechtstreeks worden gedaan via de post bij aangetekend schrijven met ontvangstbevestiging of op gelijkwaardige wijze.
Werkingsgebied territoriaal en uitvoeringswet
De Betekeningsverordening is van toepassing in alle Lidstaten, exclusief Denemarken (artikel 1 lid 3 Betekeningsverordening). Denemarken heeft zich echter bij afzonderlijk verdrag aangesloten, zodat de Betekeningsverordening ook in Denemarken van kracht is.
In het kader van de Brexit zal moeten worden bezien, welke gevolgen dit heeft voor de verordening. Zie voor de ontwikkelingen inzake de Brexit het blog Brexit: wat zijn de juridische gevolgen?
Ter implementatie van de verordening – onder meer ter aanwijzing van de in de verordening benoemde instanties – heeft de Nederlandse wetgever de Uitvoeringswet Betekeningsverordening uitgevaardigd.
Rechtspraak
Auteur & Last edit
[MdV, 4-02-2020]
Over Lawyrup
Lawyrup, jouw gratis kennisbank voor burgerlijk (proces)recht! De website van Lawyrup bevat knowhow over vermogensrecht, civiel proces- en executierecht en insolventierecht.