LawyrupBurgerlijke rechtsvorderingRechtspleging van onderscheiden aard (Boek 3 Rv.)Rechtspleging verkeersmiddelen en vervoer (Titel 1, Boek 3 Rv.)

Rechtspleging in zaken van verkeersmiddelen en vervoer (Titel 1, Boek 3 Rv.)

Inleiding rechtspleging verkeersmiddelen en vervoer

Boek 3 Burgerlijke rechtsvordering bevat een aantal regelingen voor procedures  “van onderscheiden aard”. Wat zoveel inhoudt dat er een aantal bijzondere regels worden gegeven die afwijken van de standaard procedures (zowel dagvaardingszaken als verzoekschriftprocedures) die in Boek 1 behandeld worden. In Titel 1, Boek 3 Rv. is een aantal specifieke bepalingen opgenomen, die van toepassing zijn op procedures met betrekking tot verkeersmiddelen en vervoer. Het materiele vervoersrecht is te vinden in Boek 8 B.W., dat het zeerecht behandelt, het binnenvaartrecht, het wegvervoersrecht, het luchtrecht en het recht met betrekking tot vervoer over het spoor. Zie de pagina Verkeersmiddelen en vervoer.

De Titel omvat twee afdelingen. Afd. 1 bevat algemene bepalingen (art. 621 Rv. tot en met art. 642 Rv.). Afd. 2 gaat over de beperking van aansprakelijkheid van scheepseigenaren (art. 642a Rv. tot en met art. 657 Rv.).

NB De links naar de wettekst verwijzen naar de niet-digitale versie van Rv..

Auteur & Last edit

[MdV, 4-01-2020]

1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5 (1 votes, average: 4,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.

Over Lawyrup

De website van Lawyrup bevat knowhow over vermogensrecht, civiel proces- en executierecht en insolventierecht. Elke Paragraaf, Afdeling, Titel en Boek van de wet heeft een pagina. Elke pagina geeft een toelichting op de wet met links naar de actuele wettelijke bepalingen op “wetten overheid”. Daarnaast behandelt Lawyrup de bijbehorende relevante rechtspraak met ECLI-links.